Tıp dilinde alopesi halk dilinde saçkıran olarak adlandırılan hastalık kısa bir süre içerisinde bölgesel olarak aniden sökülmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta saç simülasyonu işlemini anlatmadan önce saçkıran hastalığının nedenlerini, nasıl göründüğünü ve tedavilerini anlatacağız.

Saçkıran hastalığının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Genler: Saçkıran hastalığının ortaya çıkmasında en belirgin rolün kişinin genetik yapısının olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerde çevresel faktörler, stres, virüs gibi etkenler hastalığı tetikleyebilir. Özellikle aile öyküsünde saçkıran hastalığı bulunan kişilerde bu hastalığın görülme ihtimali daha yüksektir.
  2. Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemi vücudun hastalıklardan korunmasında görev alır. Saçkıran hastalığının kendini gösterdiği durumlarda ise immun sistemimiz vücudu korumak yerine adeta vücuda karşı bir saldırıya geçer. Bu saldırı kök hücrelerin saç köklerine saldırmasıyla ortaya çıkar.
  3. Stres: Üzüntü, depresyon gibi duygusal durumlarda kişilere sıkıntı veren durumlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Zayıflayan bağışıklık sistemi karşısında stres saçkıran hastalığı için tetikleyici bir rol alır.

Saçkıran hastalığından dolayı dökülen saçlar bazı kişilerde çıksa da herkeste maalesef ki çıkar diyemeyiz. Ayrıca saçları geri gelen kişilerde yeniden saçkıran hastalığı oluşmaz diye bir şey yoktur. Saçkıran hastalığının belirgin bir ifadesi olmadığı için bu hastalığı teşhis etmek zordur. Genellikle kuaförler tarafından teşhis edilir. Saçın uzamasının durması ve kökünden ayrılması sayesinde anlaşılır. Bu hastalık üç evreden oluşmaktadır. İlk evrede saçlar aniden dökülür sonraki evrede bu alanlarda genişleme olur son evrede ise beyaz ve gri olarak saçlar çıkar. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir. Bu evreler uzun zaman sürer.

Saçkıran hastalığının saçlara, kaşlara etkisi dışında fiziksel olarak bir zararı yoktur. Sadece bu süreçte hasta psikolojik olarak oldukça etkilenmektedir. Maalesef ki saçkıran hastalığının kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden saçkıran hastalığına sahip olan kişiler saç dövmesi veya saç simülasyonu işlemi yaptırmaktadır.

Saçkıran hastalığına sahip olanlarda saç simülasyonu işlemi nasıl olur?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki saç simülasyonu işlemi saç dövmesi işlemine göre daha tercih edilmektedir. Çünkü saç dövmesinde kullanılan boyalarda terlemenin etkisiyle renkte değişim görülebilirken saç simülasyonu işleminde böyle bir değişim olmamaktadır. Saç simülasyonu işleminde kullanılan boyalar deri sağlığı için ortalama olarak 3-5 yıl içerisinde kendi kendine atarken saç dövmesi işleminde kullanılan boyalar ömür boyu kalıcı ve sağlıksızdır. Saç dövmesi işleminde kullanılan iğneler daha büyük olduğu için saç simülasyonu işlemine göre enfeksiyon riski daha fazladır ve işlem esnasında ağrı ve acı yaşanmaktadır. Saç dövmesi işlemi deri altına yapılan bir işlem olduğu için abdest geçirmez iken saç simülasyonu işlemi deri yüzeyine yapılan bir işlem olduğu için abdest geçirir.

Saç simülasyonu işlemi deri yüzeyine yapılan cerrahi bir yöntem olmayan kamuflaj işlemidir. Bu işlemi saçkıran hastaları da düşünmeden yaptırabilir. Bu işlem kıl ve saç kökleri taklit edilerek yapıldığı için doğal bir görünüm sağlar. Bu işlem mikropigmentasyon yöntemi ile saçkıran hastalarına çare olabilir.