Saç simülasyonu işlemi günümüz teknolojisi sayesinde saç problemi yaşayan (genel saç kaybı, saçkıran hastalığı, seyrek saç problemleri, kafa derisinde yara, dikiş, ameliyat izi problemleri) herkese çare sunmaktadır. Bu işlem saçsız kafa derisi bölgesine bu işleme özel olarak üretilen boyalarla efekt uygulama işlemi olduğu için gür ve doğal bir görünüm sağlar.
Saç simülasyonu işlemi nedir ?
Saç simülasyonu işlemi işleme özel olarak üretilen boyalar, iğneler ve makinelerin kullanılmasıyla saç ve kıl kökleri taklit edilerek uygulanmasıyla yapılan bir işlemdir. Bu işlem cerrahi bir işlem olmayıp sadece estetik kamuflaj işlemidir. Bu işlem uygulama alanının büyüklüğüne göre tek seanstan 2-4 seansa kadar artabilir ve seans süresi ise yarım saatten 5 saate kadar uzayabilir. Bu seanslar bittikten sonra işlemin yapıldığı aynı gün günlük hayata tamamen dönmek mümkündür, işten özel olarak izin almaya gerek yoktur. Saç simülasyonu işleminin kalıcılığı verilen özene ve cilt yapısına göre ortalama olarak 3-5 yıl arasıdır. Bu süre sonunda boya kendi kendine vücuttan atılır ve bu atılım sırasında hiçbir kanserojen etki yapmaz. Bu atılım deri sağlığı için oldukça önemli ve gereklidir. Genel olarak saç dövmesi işlemiyle benzerlik gösterse de temelde kullanılan boyaların ve iğnelerin özellikleriyle farklılık göstermektedir. Örneğin saç dövmesi işlem boyaları deri altına girer, saç köklerine zarar verir, yayılma gösterir, terlemenin etkisiyle renk değişimi yapar iken saç simülasyonu işlem boyalarında bu özelliklerin hiçbiri görülmez. Saç simülasyonu işlemi ile saç ekim işlemi de aynı ya da alternatif yöntemler değildir. Örneğin saç ekim işlemi cerrahi bir işlemdir, işlem sonrası saç çıkartma özelliğine sahiptir ve işleme başlamadan önce danışan vücudundan donör alma gereksinimi bulunur iken saç simülasyonu işlemi kafa derisine boyayla efekt uygulama işlemi olduğu için bu özelliklerin hiçbirini bulundurmaz.
Saç simülasyonu işlemine neden ihtiyaç duyulur?
Saç simülasyonu işlemi, bu işleme özel olarak üretilen boyalarla saç ve kıl kökleri taklit edilmesiyle uygulandığı için işlem sonunda da doğal bir görünüm sağladığı için birçok kişi tarafından tercih edilen önemli bir işlemdir. Bu işleme saç problemlerine (genel saç kaybı, saçkıran hastalığı, seyrek saç problemleri, kafa derisinde yara, dikiş, ameliyat izi problemleri) sahip olanlar daha iyi bir saç görünümü ve estetik görünüm kazanmak amacıyla ihtiyaç duyulur.
Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir ?
Saç dökülmesini etkileyen birçok neden bulunmaktadır. Bunlar;
- Yaş (Yaş arttıkça saç dökülmesinin artmaktadır.)
- Hormonal değişiklikler (Hormonların işlevinin bozulması ya da yetersiz kalması saç dökülmesini artırır.)
- Saç dökülmesine neden olan bazı hastalıklar
- Aile öyküsünde kellik bulunması ya da genetik faktörler
- Yanıklar
- Yaralanma
- Teşhis ve tedavi edilememiş saçkıran hastalığı
- Demir ve protein eksikliği
- Fazla A vitamini alımı
- Hızlı kilo kaybı
- Kemoterapi, radyoterapi gibi bazı ilaçlar
- Lupus gibi tıbbi durumlar
- Yanlış beslenme
- Aşırı kimyasal ürün kullanımı
- Stres veya depresyon
Saç dökülmesi tipleri nelerdir ?
Kadın Tipi Saç Dökülmesi: Saçın çizgisinin korunduğu ve saçın kafanın her tarafında inceldiği saç dökülmeleri kadın tipi saç dökülmesidir. Bu tipte nadiren tüm saç dökülür.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Saç dökülmesinin genellikle kafanın önünde, yanlarında, tepesinde olduğu saç dökülme tipidir. Bu tip kalıtsaldır ve her yaşta görülebilir. Bazen tüm saçlar kaybedilirken bazen sadece çizgiler kaybolur.
Mevsimsel Saç Dökülmesi: Saç dökülmeleri genel olarak mevsimsel geçişlerde özellikle yaz bitiminden bahara geçiş döneminde artış göstermektedir. Bu tip saç dökülme ortalama olarak 2 hafta sürer ve bu sürenin sonunda dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar. Bu diğer saç dökülme tiplerine göre vücudun işleyişi için oldukça önemli ve gereklidir.
Alopesi Areata: Bu saç dökülme tipi yuvarlak ya da oval şekilli olarak saçların kopması ile karakterizedir ve saçkıran olarak adlandırılmaktadır. Bu saç dökülme tipi bağışıklık sistemiyle ve genetik faktörlerle ilişkilidir.
Toksik Alopesi: Bu saç dökülme tipi yüksek ateş veya şiddetli bir hastalıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Bazı ilaçların, A vitaminin yüksek alınmasının, kanser ilaçlarının bu saç dökülme tipiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Skatrisyel Alopesi: Kafa derisinde oluşan yara, yanık izlerinden tekrardan saç çıkmaması için kullanılan bu saç dökülmesi tipi çeşitli bakterilerden ve bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir.
Trichotillomania: Diğer adı saç çekme olan bu saç dökülme tipi genellikle küçük çocuklarda görülür.
Saç dökülmesi nasıl teşhis edilir ?
Fizik muayene ve tıbbi geçmişin yanı sıra biyopsi ile de saç dökülmelerinin nedeni ve tipi teşhis edilebilir. Ayrıca kültür de teşhis etmekte kullanılan bir yöntemdir.
Saç dökülmesi ne kadar olduğunda dikkate alınmalıdır ?
İlk olarak banyoda ve saç taramasıyla dökülen saçlar işlevini yitiren saçlar olduğu için günlük 100 saç teline kadar dökülen saçlar normal olarak kabul edilir. Bu saçların dökülmesinden 8-10 hafta sonra yeni saç telleri oluşacaktır. Eğer günlük dökülme sayısı 100’ü geçerse doktora gidilmesi gerektiği bilinmelidir.
Saç dökülmelerinden en az etkilenmek için ne yapılmalıdır?
- Düzenli ve dengeli beslenilmelidir.
- Sağlık kontrolleri düzenli olarak yaptırılmalıdır.
- Saç çok fazla ısı ile yapılan işlemlerden uzak durulmalıdır.
- Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
- Saç temizliğine önem verilmelidir.
Saç dökülmesi tedavisi nasıl olur?
Saç dökülmesinin tedavisi ilk olarak doktor tarafından planlanır. Bu planlamada yaş, genel sağlık durumu ve tıbbi geçmiş, saç dökülmesinin seviyesi, kullanılan ilaçlar ya da tedavilere karşı tolerans oldukça önemlidir. Saç dökülmesinin tedavisinin yanı sıra saç simülasyonu, saç ekimi, saç dövmesi, saç için ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Genel saç kaybı için saç simülasyonu işlemi nasıl olur?
Genel saç kaybında saç simülasyonu işlemini 2 farklı şekilde inceleyebiliriz;
1-) Saç kaybı tüm kafada oluşmuşsa yani kellik söz konusuysa, uygulama alanı büyük olduğu için 5 saate varan seans süreleri ve 4 seansa kadar miktarı artabilir. Saç simülasyonu işleminde kullanılan boyalar bu işleme özel olarak üretildiği ve uygulama kıl ve saç köklerinin taklit edilmesiyle yapıldığı için işlem sonrası doğal bir görünüm sağlanır. Efekt uygulamasıyla kafa derisindeki boyaların duruşu normal saç durumunun yerini tutar.
2-) Saç kaybı tüm kafada olması yerine yer yer dökülmeler oluşmuşsa ya da seyrek saç söz konusuysa uygulama alanı küçükse yarım saatlik tek seans yeterli gelebilirken uygulama alanı biraz daha büyükse 2-4 seans miktarı ve 5 saate varan seans süreleri gerekebilir. Var olan saçların diplerine uygulanarak efekt işlemi yaptığı için doğal bir görünüm sağlanır. Ayrıca kafa derisinin yüzeyinde kaldığı için saç köklerine zarar vermez, terlemenin etkisiyle renk değişimi yapmaz.
Saç simülasyonu öncesi hazırlık nasıl olmalıdır?
Saç simülasyonu öncesi için özel olarak bir şey yapmaya gerek olmasa da yapılması önemli olan birkaç madde bulunmaktadır.
- Bu işlem estetik bir müdahale olduğu için ilk olarak işlemi yaptırmayı düşünen kişi, işleme psikolojik olarak kendini hazır hissetmelidir.
- Beklentinin aşırı yüksek tutulmaması için işlem öncesi ve sonrası görünümler araştırılmalıdır.
- İşlem yapılacak yer, işlemde kullanılacak boya, iğne ve makineler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
- İşlem öncesi sağlık kontrolleri yapılıp saç simülasyonu işlemini yaptırmaya neden olabilecek durum olup olmadığı tespit edilmelidir.
Saç simülasyonu işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- İlk gün işlem yapılan alan dinlendirilmeli, herhangi bir krem ya da nemlendirici uygulanmamalı, bu alan ıslatılmamalı veya nemlendirilmemelidir.
- Uygulama alanı işlemden 2-3 gün sonra kimyasal şampuan kullanılmadan ılık bir suyla ıslatılabilir, banyo yapılabilir.
- İşlemden sonra ilk 4 haftaya kadar aşırı terleten yerlerden (sauna, solaryum, hamam gibi) uzak durulmalıdır.
- İşlemden sonra ilk 4 haftaya kadar şapka, bere gibi aksesuarlar uzun süreli kullanılmamalıdır.
- Güneşe çıkmadan önce 50 spf güneş kremi sürülmeli, güneşte uzun süreli kalınmamalıdır.
- İşlemden 2-3 gün sonra tıraş olunabilir.
- Saç simülasyonu işleminin ana seanslarından 20-30 gün sonra kontrol seanslarına gidilmelidir.
- Uygulama alanında kabuklaşma, yara olmuşsa bu kabuklar koparılmamalı, üzerine herhangi bir krem ya da nemlendirici uygulanmamalıdır.
- İşlemden sonra işleme özel olarak losyon kullanmaya gerek yoktur.
- İşlem yapan uzmanın özel olarak önerdiği şampuan varsa kullanılabilir, yoksa kullanılan şampuana devam edilebilir.
- İşlemin tam olarak oturması için 5 gün beklenilmelidir.
- İşlemin yapıldığı ilk gün günlük hayata tamamen dönülebilir, işleme özel işten izin almaya gerek yoktur.
Saç simülasyonu hakkında bilmeniz gerekenler
Saç simülasyonu işleminin seansı uygulama alanının büyüklüğüne göre yarım saatten 5 saate kadar artabilmektedir.
Saç simülasyonu işlemi cerrahi bir işlem olmayıp estetik kamuflaj bir işlemdir.
Saç simülasyonu işlemi ile saç ekim işlemi birbirine alternatif yöntemler olmayıp aksine birbirini tamamlayıcı yöntemlerdir.
Saç simülasyonu işlemi kalıcı bir işlem olmayıp bir süre sonra kendi kendini vücuttan atacağı için caizdir.
Saç simülasyonu işleminde kullanılan boyalar deri yüzeyinde kalıp deri altına inmediği için saç köklerine zarar vermez, deri altında yayılma yapmaz.
Saç simülasyonu işlemi uygun ortamda ve uygun ekipmanlarla yapılmazsa öncelikle olarak sağlık problemleri oluşabilir. Bu problemin en büyüğü enfeksiyon ve alerjik problemlerdir. Bu sağlık problemi dışında işlemde kullanılan boya saç simülasyonu işlemine özel olarak üretilen boya değilse ve saç dövmesi boyasıysa ömür boyu kalıcı olur ve deri sağlığına uymaz. Saç köklerine zarar verir, terlemenin etkisiyle renk değişimi yapar. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Saç simülasyonu işleminin saç çıkarma gibi bir özelliği bulunmamaktadır.
Saç Simülasyonu Uygulaması Hakkında
İşlem Süresi: |
3-5 saat |
Günlük Yaşama Dönüş: |
Hemen |
Rötüş İşlemi: |
Evet |
Kalıcılık Süresi: |
3 yıl |
Anestezi: |
Hayır |