Saç simülasyonu işlemi dış görünüşle ilgili en büyük unsur haline gelen saçlara yapılan bir işlemdir. Bu işlem saçlarıyla ilgili şikayetlere sahip olanlara (seyrek saç, genel saç kaybı, kafa derisinde yara izine sahip olmak, saçkıran gibi) çözüm yolu sunar. Diğer işlemlere göre kısa sürede etki göstermesi ve pratik olmasıyla ön plana çıkar. Ayrıca cerrahi bir işlem olmayıp sadece estetik bir işlem olduğu için birçok kişi tarafından rahatça tercih edilebilir.
Saç simülasyonu işlemi cerrahi bir müdahale olmayan kafa derisine bu işleme özel olarak üretilen boyaların uygulanmasıyla estetik bir kamuflaj işlemidir. Bu işlemde saç ve kıl köklerinin yapısı taklit edilerek doğal bir görünüm amaçlanır. Saç simülasyonu işlemi uygulama olarak saç dövmesi işlemiyle benzerlik gösterse de kullanılan boyaların, iğnelerin ve makinelerin özellikleriyle birbirinden ayrışmaktadır. Saç dövmesi işleminde kullanılan boyalar ömür boyu kalıcı, terlemeye bağlı renk değiştirme, deri altında yayılma gibi özelliklere sahipken saç simülasyonu işleminde kullanılan boyalar bu özelliklere sahip değildir. Saç simülasyonu işlemi uygulanacak alanın büyüklüğüne göre seans süresinde ve miktarında farklılık gösterebilir.
Büyük alanlarda 5 saate varan seans süresi ve 3-4 seans sayısından bahsedebilirken küçük alanlarda yarım saat seans süresi ve tek seans sayısı yeterli olabilir. Bununla birlikte seans süresi ne kadar uzun olursa olsun günlük hayata tamamen dönülebilir ve hem uygulama sırasında hem de uygulama sonrasında ağrı ya da acı hissi yaşatmaz. Saç simülasyonu işlemi kesinlikle saç ekim işlemi ya da saç ekim işlemine alternatif bir işlem de değildir. Fakat saç simülasyonu işlemi ile saç ekim işlemi birbirini tamamlayan işlemlerdir diyebiliriz. Saç simülasyonu işlemi saç ekim işlemindeki gibi saç çıkartmaz ya da kafa derisine saç ektirtmez sadece boyalar ile efekt uygular. Saç simülasyonu işlemi cilt yapısına ve kullanım şartlarına göre ortalama olarak 3-5 yıl kafa derisinde kalır sonra kendi kendine vücuttan atılır. Deriden atılması deri sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer uygulama yapılacak yer ömür boyu kalıcılık sözü veriyorsa bu işlem yerlerinden uzak durulmalı bu boyaların sağlık açısından zararlı olduğu unutulmamalıdır.
Saç simülasyonu işlemine neden ihtiyaç duyulur?
Saç simülasyonu işlemini yaptırmayı düşünen kişiler genellikle seyrek saç şikayeti olanlar, genel saç kaybından şikayetçi olanlar, kafa derisindeki yara izlerinden şikayetçi olanlar ve saçkıran hastalığına sahip olanlar olduğu için ve estetik görünüm kazanmak istedikleri için saç simülasyonu işlemine ihtiyaç duyarlar.
Saç ekim işlemi nedir?
Saç ekim işlemi saç dökülmesi ya da genel saç kaybı yaşayanlar için doğal ve kalıcı olan bir işlemdir. Saç olmayan bölgelere mikro cerrahi yöntemlerle vücuttan alınan donörün eklenmesiyle uygulanır. Vücuttan alınan donör danışanın kendi sağlıklı saçlarıdır. Bu saçlar genellikle danışanın ense bölümünden FUT ve FUE teknikleri kullanılarak alınır. Saç ekim işlemi tamamen danışana göre planlanan ve uygulanan bir işlemdir. Bu işlemin asıl amacı baş bölgesinde saç ekim işleminin belli olmayacak doğallıkta ve kalıcı olmasıdır. Saç ekim işlemi cerrahi ve estetik bir operasyondur. Bu nedenle uzman ve bu alanda deneyimli, eğitimli doktorlar ve ekip tarafından yapılması gerekir. Ayrıca ortamın steril olması bir başka önemli unsurdur.
Saç ekim işleminde kullanılan FUE Tekniği nedir?
FUE tekniği, saç ekim işleminde kullanılacak olan donörün tek tek alınması ve ekilmesi işlemidir.
Saç ekim işleminde kullanılan FUT Tekniği nedir?
FUT tekniği, saç ekim işleminde kullanılacak olan donörün şeritler halinde alınması ve ekilmesi işlemidir.
Saç ekim işlemi kimlere uygulanabilir?
Sağlık engeli bulunmayan ve 22 yaşından büyük herkes saç ekim işlemini yaptırabilir. Bu işlemde kadın/ erkek ayrımı yapılmaz.
Saç ekim işlemi gerçekten işe yarar mı, ekilen saç renkte veya şekil olarak farklılık gösterir mi?
Saç ekim işlemi alınan donör ve ekilen vücut aynı olduğu için doku reddi olmayacağından dolayı etki gösteren bir işlemdir. Ekilen saç renk, şekil, büyüme oranı gibi özelliklerde hiçbir farklılık göstermez.
Saç ekim işleminde kullanılan donörün hepsi tutar mı?
Saç ekim işlemlerinde %10’luk tutmama payı verilebilir ve tutmayan saç çoğunlukla bu oranı geçmez.
Saç ekim işleminde ekilen saçlar doğal durur mu?
Alanında uzman bir ekip ve doğru uygulama ile ekilen saçlar doğal durur.
Saç ekim uygulaması sonrası neden saç simülasyonu işlemine ihtiyaç duyulur?
Saç ekim işleminde FUE tekniği kullanılmışsa bu teknikten dolayı kafa derisinde yara izleri oluşabilir bu izlerin kapanması için ya da ekim işleminde donör eksikliğinden istenilen sıklığa ulaşılamazsa istenilen estetik görüntüye ulaşmak için saç simülasyonu işlemi uygulanır. Saç simülasyonu işleminin saç ekim işleminden önce veya sonra uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur. Saç simülasyonu işlemi için ekilen saçların tamamen dökülmesi ve yeni saçların çıkması beklenilebilir, ekim işleminin tam oturması beklenilebilir. Yani ortalama olarak minimum 5 ay beklenilmelidir. İşlemin tam oturmasını bekleyenler için de bu süre 12 aydır.
Saç ekimi sonrası saç simülasyonu işlemi nasıl uygulanır?
Saç ekim işlemi yaptıranlarda saç simülasyonu işlemi iki farklı şekilde uygulanmaktadır.
-
FUE Tekniğinden Dolayı Saç Ekimi Sonrası Kafa Derisinde Yara İzi Oluşanlar
Saç simülasyonu işlemi kafa derisine bu işleme özel olarak üretilen boyaların uygulanması işlemi olduğu için FUE tekniğinden dolayı yara izine sahip olanlarda ya da ameliyat, dikiş, yara izlerine sahip olanların yaptırabileceği bir işlemdir. Bu işlem, işleme özel olarak üretilen boyalar, iğneler ve alanında uzman ve eğitimli teknisyenler tarafından uygulandığında ortaya oldukça doğal bir görüntü çıkacaktır. Bu şekilde uygulandığı zaman (yara izlerini saklamak amacıyla) uygulama alanının küçük olmasından dolayı tek ve yarım saatten 1-2 saate kadar süren seanslar yeterli olacaktır. Bu seanslardan 20 gün sonra kontrol seansına gidilmesi ve gerekli görüldüğü takdirde ufak rötuşlar uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.
-
Saç Ekim İşleminde Donör Eksikliğinden Dolayı İstediği Sıklığa Ulaşamayanlar
Saç simülasyonu işlemi için özel olarak üretilen boyalar saç diplerine uygulandığı zaman saç efekti vermesinden dolayı istenilen sıklıktaymış gibi bir görünüm elde edilir. Ayrıca boyalar bu işleme özel olarak üretildiği için deri yüzeyinde kalır ve saç köklerine zarar vermez. Bu şekilde uygulandığı zaman (saç diplerine efekt amacıyla) kafa derisinin tamamına uygulanacağı için 2-4 seans sayısı ve 4-5 saate varan seans süreleri gerekebilir. Bu seanslardan 20-30 gün sonra kontrol seansına gidilmesi ve gerekli görüldüğü takdirde ufak rötuşlar uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.
Saç simülasyonu işlemi öncesi ne yapılmalıdır?
Saç simülasyonu işlemi cerrahi olmayan ve estetik görünümü amaçlayan bir işlem olduğu için dikkat edilmesi gereken birkaç madde bulunmaktadır.
- Saç simülasyonu işlemi öncesi, bu işlem estetik bir işlem olduğu için ve dış görünüş değişeceği için psikolojik olarak hazır hissedilmelidir.
- Bu işlemi yaptıran kişilerin öncesi ve sonrası fotoğrafları araştırılıp gerekli görülürse bu işlemi yaptıran kişilerle konuşulup beklentinin ne olacağı bilinmeli, aşırı yüksek tutulmamalıdır.
- İşlem öncesi sağlık kontrolleri yaptırılmalı bu işleme engel olacak bir problem varsa işlem yaptırılmamalıdır.
- İşlemi yapacak yer ile görüşülüp işlemde kullanılan malzeme ve ekipmanlar hakkında bilgi alınmalıdır. Aksi halde ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabileceği bilinmelidir.
- Bu maddeler dışında işlem öncesine ait yapılacak bir madde bulunmamaktadır. Saç simülasyonu işlemi cerrahi bir işlem olmadığı için işten izin almaya gerek yoktur.
Saç simülasyonu işlemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
İşlemin Yapıldığı İlk Gün;
- Uygulama alanı dinlendirilmeli, herhangi bir krem ya da nemlendirici sürülmemelidir.
- Uygulama alanı nemli tutulmamalı, ıslanmamalıdır. (İşlem yapıldıktan 2-3 gün sonra banyo yapılabilir.)
- Aşırı terlemeye neden olacak yerlerden (hamam, sauna, solaryum gibi) uzak durulmalıdır. İşlemden sonra ilk 4 hafta kesinlikle bu yerlere gidilmemelidir.
- Aşırı terlemekten kaçınılmalıdır.
- Güneş ışınlarından kaçınılmalıdır.
- Şapka, kasket, bere gibi aksesuarlar terlemeye neden olabileceği için uzun süreli kullanılmamalıdır. (İşlemden sonra ilk 4 hafta buna dikkat edilmelidir.)
- Tıraş olunmamalıdır. (İşlem yapıldıktan 2-3 gün sonra tıraş olunabilir.)
İşlem Yapıldıktan 2-3 Gün Sonra
İşlemin yapıldığı ilk gün dikkat edilmesi gerekenlere yine dikkat edilmelidir.
- Ek olarak kimyasal şampuan kullanmadan ılık su ile banyo yapılabilir, tıraş olunabilir.
İşlemden Sonra Sürekli Uyulması Gereken Kurallar:
- Güneşe 50 spf güneş koruyucu krem sürülmeden çıkılmamalı, güneş altında uzun süreli kalınmamalı, güneşten korunulmalıdır.
- Saç simülasyonu işlemi ana seanslarından 20-30 gün sonra kontrol seanslarına gidilmelidir.
- Uygulama yapılan yerlerde yara veya kabuklanma oluşmuşsa bu kabuklar koparılmamalı, üzerine herhangi bir krem ya da nemlendirici uygulanmamalıdır.
- Saç simülasyonu işleminden sonra özel olarak losyon kullanmaya gerek yoktur.
- Saç simülasyonu işlemini yapan uzman tarafından özel olarak şampuan önerisi yapıldıysa bu şampuan kullanılabilir, yapılmadıysa işlem öncesi kullanılan şampuan kullanılmaya devam edilebilir.
- Saç simülasyonu işleminin tam olarak oturması için 5 gün beklenilmesi gerektiği bilinmelidir.
- Saç simülasyonu işlemi cerrahi bir müdahale olmadığı için işlemin yapıldığı ilk gün günlük hayata tamamen dönmek mümkündür. İşlem için özel olarak izin almaya gerek yoktur.
Saç Simülasyonu Uygulaması Hakkında
İşlem Süresi: |
3-5 saat |
Günlük Yaşama Dönüş: |
Hemen |
Rötüş İşlemi: |
Evet |
Kalıcılık Süresi: |
3 yıl |
Anestezi: |
Hayır |
Saç Simülasyonu Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Saç simülasyonu işlemiyle saç ekim işlemi birbirini tamamlayıcı yöntemler olduğu için ikisi birbirinden önce veya sonra yapılabilir.
Saç simülasyonu işlemi ile saç dövmesi işleminde kullanılan boyaların, iğnelerin ve makinelerin özellikleri farklı olduğu için aynı işlemlerdir diyemeyiz.
Saç simülasyonu sildirme yöntemleri lazer ile saç simülasyonu sildirme ve kusturma yöntemiyle saç simülasyonu sildirme olarak iki farklı şekildedir.
Saç simülasyonu sildirme işleminden sonra yeniden saç simülasyonu işlemi yaptırmakta bir sakınca yoktur.
Saç simülasyonu işlemini sağlık engeli bulunmayan (kanser hastaları, şeker hastaları, hamile kadınlar, kafa derisinde akne problemi olanlar, bu işleme psikolojik olarak hazır olmayanlar, psoriasis hastaları hariç) kadın veya erkek fark etmeksizin herkes yaptırabilir.
Saç simülasyonu işlemi, bu işleme özel olarak üretilen boyalar ile uygulanır ve bu işlem saç çıkartma özelliğine sahip değildir.
Saç simülasyonu işleminde kullanılan boyalar bu işleme özel olarak üretilip deri yüzeyinde kaldığı için saç köklerine zarar vermez, yayılma yapmaz.
Saç simülasyonu işlemi bu işlem için özel olarak eğitim almış ve alanında uzmanlaşmış kişilere yaptırılmalıdır. Ayrıca bu işlem steril ortamda yaptırılmalıdır.
Saç simülasyonu işlemi uygun ortamda ve uygun ekipmanlarla yapılmazsa öncelikle olarak sağlık problemleri oluşabilir. Bu problemin en büyüğü enfeksiyondur. Bunun dışında kullanılan boyalar bu işleme özel olarak üretilen boyalar olmayıp dövme boyalarıysa ömür boyu kalıcı olur ve deri sağlığına uymaz. Saç köklerine zarar verir, deri altında yayılma yapar, terlemenin etkisiyle renk değişimi yapar. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.