Saç simülasyonu alopesi yani saçkıran gibi hastalıkların sonucu oluşan kelliğin giderilmesi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu yüzden cerrahi işlem sayılmaz. Saç simülasyonu işlemi gerçek saç ve kıl yapılarının taklit edilmesiyle özel cihazlar kullanılarak kellik olan bölgelerde epidermal mikropigmentasyon uygulamasıyla yapılır. Saç simülasyonuna cerrahi işlem demek yerine kozmetik bir kamuflaj işlemi denilmesi daha doğru olur. Saç simülasyonuna saç dövmesi ve saç pigmentasyonu da denildiği için yine buradan da cerrahi işlem olmadığı sonucuna varılabilir. Bu işlemi bazı kadınlar kaşlarına da yaptırmaktadır. Bundan dolayı kalıcı makyajla oldukça benzerlik gösterir. Tek farkı kullanılan boya ve cihazlardır. Saç simülasyonu saç dövmesi olarak isimlendirilse de boyaların kesinlikle dövme boyası olmadığı bilinmelidir. Saç simülasyonu için üretilen boyalar tamamen bu işleme ait ve özeldir. Çünkü dövme boyaları zaman içerisinde ve dış etkenlere bağlı olarak renkte değişme yapabilir. Saç simülasyonunda kullanılan ve bu işleme özel olarak üretilen boyalar renk değişimi yapmadığı için dövme boyalarından ayrışırlar.

Saç simülasyonu işlemi hem kadınlara hem de erkeklere uygulanan bir işlemdir. Erkeklerde daha çok stresle dökülen saçlar, kadınlarda doğum, ameliyat, stres gibi faktörlerle dökülebilir. Bundan dolayı bu işlemi herkes yaptırabilir. Kadın ve erkeklerde yapılan bu işlemin önemli bir farkı bulunmaktadır. Bir erkek kısa olan saçları için bu işlemi yaptırırken, kadınlar için tedavinin asıl amacı saç derisi ve saç arasındaki renk zıtlıklarını azaltmaktır. Kadınların genellikle tüm saç derisi boyunca eşit olarak saç kaybettiği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kadınların saç simülasyonu işlemi öncesinde saçlarını kısa olarak kestirmeleri gerekmemektedir. Çünkü saç simülasyonu işlemini gerçekleştiren teknisyen saçları ayırarak bölgesel olarak pigmentasyon uygular. Pigmentasyon uygulaması saç derisi ve saç arasındaki renk konsantrastını ayarlayacağı için saçlar kalın görünüm kazanır.

Saç simülasyonunu şu şekilde de tanımlayabiliriz: Saç simülasyonu ile saç ekimi birbirini tanımlayan işlemlerdir. Saç ekiminden sonra yeterli sıklıkta işlem yapılamamasından dolayı ya da dönor saç miktarının yetersiz olması durumlarında seyrek ekim yapılmasından dolayı kalan ara boşluklarda saç efekti ile kapatılması yani saç simülasyonu yapılması oldukça önemlidir. Bununla birlikte saç simülasyonundan sonra saç ekimi de yaptırılabilir. Ayrıca saç simülasyon işleminin saç ekimindeki ekilen saçların dökülmesine neden olmadığı da bilinmelidir.

Saç simülasyonu ile saç ekimi arasındaki farkları ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Saç ekim işlemi arasında bekleme süresi varken saç simülasyonu işlemi bekleme gerektirmez.
  • Saç simülasyonu işleminde saç derisi saç simülasyonuna özel olarak üretilen boyalarla boyanır.
  • Saç ekim işlemi etkisini daha uzun sürede (1 yıl gibi) gösterirken saç simülasyonu işleminde 3-5 saat gibi kısa bir süre beklemek yeterlidir.

Saç ekimi işlemi dışında saç simülasyonundan sonra ilk 4 hafta saç boyama işlemi yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Saç simülasyonu işlemi ile birlikte kafa derisindeki yara izlerini kapatmak da mümkündür. Saç simülasyonu işlemi, saç derisine bu işleme özel olarak üretilen boyalarla uygulanan bir işlem olduğu için kafa derisindeki yara izlerine uygulanmasıyla yara izleri kapanacaktır. Saç simülasyonu işlemi daha önce enseden kıl kökü alınıp saç ekimi uygulanan kişilerin enselerindeki bu izleri kapatmasında da uygulanabilir. Bu sayede bu teknikle saç ekimi yaptıran kişiler istedikleri boyutlarda saçlarını kestirebilirler. Yine kafa derisinde oluşan yara izleri ya da bıyık bölgesinde oluşan bölgesel boşluklarda da bu işlemi kullanmak mümkündür.