Saç simülasyonu işlemi cilt tipine göre değişmekle beraber genel olarak tek seans doğal bir görünüm kazandırmak için yeterlidir. Bu tek seansa ek olarak 3 hafta sonrasına kontrol amaçlı gidilmelidir. Bu kontrol seansında gerekli görülmesi takdirinde ufak rötuşlar yapılabilir. Genellikle yağlı cilt tiplerinde rötuş gerekmektedir. Bununla birlikte bazı kişilerde 2-4 seans gerekebilir, bu durum tamamen uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğüyle alakalıdır. Bu seanslar 10-20 gün aralıklarla yapıldığında ve saç simülasyonu sonrası gerekli bakımlar gerçekleştirildiğinde daha etkili bir sonuç ortaya çıkacaktır. Saç simülasyonu işleminden önce veya sonra saç ekim işlemi de yaptırmak bu seans süresini kısaltabilir.

Saç simülasyonu işleminin kaç saat süreceği yine uygulanacak kişiye ve bölgeye göre değişim göstermektedir. Örneğin kafa derisinde tek tek ve itina ile kıl kökü çizileceği için bu işlem ortalama olarak 2-4 saat sürmektedir. Bununla birlikte işlem yapılacak alan küçükse 30 dakika da yeterli olabilir. Örneğin bu işlem sakallarda gerçekleşecekse 30 dakika yeterli olur diyebiliriz.

Saç simülasyonu işleminin kaç saat ve seans süreceği uygulamayı yapacak teknisyenin uzmanlığına ve tecrübesine göre değişmektedir. Çünkü alanında uzmanlaşmış ve tecrübe etmiş teknisyenler saç ve kıl çıkışının yönünü daha iyi belirleyebilir. Bundan dolayı işlemi yaptırmadan önce uygulamayı yapacak kişinin ve teknisyenin araştırılması gerekir.

Bunların yanı sıra saç simülasyonu işleminde kullanılacak olan makine, boya, kullanılan ürünlerin içeriği ve iğnelerin de etkisi oldukça önemlidir.

  • İlk olarak kullanılan iğnelerin steril ve tek kullanımlık kişiye özel olması gerekir. Aksi durumda sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana gelecektir.
  • Kullanılan boyanın saç simülasyonu işlemine özel boyalar olması gerektiği dövme boyaları olmaması gerektiği için kullanılacak boyaya da dikkat edilmelidir. Aksi durumda zaman içerisinde dövme boyasında renk değişimi meydana geleceği için kafada ve saçta istenmeyen renkler oluşacaktır. Ve bu boyaların içeriğinin bitkisel içerikli olmasına ve ilgili bakanlık tarafından onaylı olmasına da dikkat edilmelidir. Ayrıca dövme boyaları vücuttan atılamayan ve kalıcı olmasından dolayı ve saç simülasyonu işleminin bir süre sonra vücuttan atılması gerektiği için yine bu noktada bu boyalar ayrışmaktadır.
  • Saç simülasyonu işlemi lokal anestezi veya narkoz kullanılmadan yapılan bir işlem olduğu ve bu işlem öncesi batırılan iğnelerin acı vermemesi amacıyla kafaya sürülen kremler olduğu için bu kremlerin bitkisel içerikli, alerji yapmayan özellikte olması gerekir. Aksi durumda saç simülasyonu işlemi yapmak isterken sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana gelecektir.
  • Saç simülasyonu işleminde kaliteli makinelerin kullanılması yine oldukça önemlidir. Çünkü kalitesiz makinelerin kullanılması durumunda etkili sonuçlar alınmayacaktır.

Saç simülasyonu işlemi işe yarar mı sorularına ise, işlem sonrası yapılan bakımın önemi, birden fazla seanslara düzenli olarak katılmak, birden az süren seanslarda kontrol amaçlı rötuş seanslarına gitmek, kullanılan boya, makine, iğne büyük önem taşımaktadır. Ayrıca işlemi yapan teknisyen de yukarıda anlattığımız gibi önemlidir. Bu detaylara dikkat edildiğinde saç simülasyonu işleminin işe yaramaması işten bile değildir. Ayrıca kullanılan boyaların, iğnelerin ilgili bakanlık tarafından onaylı olduğuna ve alerji yapmadığına da dikkat edilmelidir.