Öncelikle saç simülasyonu işleminin ne olduğunu açıklayalım. Saç simülasyonu işlemi cerrahi olmayan, genellikle saçkıran ya da seyrek saçlardan şikâyet edenlerin yaptırmayı düşündüğü bir işlemdir. Bu işlemin amacı saç rengi ve kafa derisindeki renk farkını azaltıp doğal ve sık bir görünüm kazandırmaktır. Saç simülasyonu, saç ekimi, dövme, topik ya da protez saç değildir. Saç simülasyonu işlemi, özel makinelerle kafa derisine mikropigmentasyon yani renklendirme uygulama işlemidir. Bu pigmentasyon sırasında saç ve kıl kökleri taklit edilerek işlem yapılır. Saç simülasyonu işlemi dövme işlemiyle benzerlik gösterse de kullanılan cihazlar farklıdır. Bu cihazların yanı sıra bu işlem kişiye özel tek kullanımlık ve steril iğnelerle uygulanmalıdır. Aksi halde enfeksiyon riski oluşabilir.
Mikropigmentasyonu ise belirli yüz ve vücut alanlarını değişime uğratmak, düzeltmek, onarmak ve orantılamak için cilt içerisine pigment yerleştirmek olarak tanımlayabiliriz. Mikropigmentasyon işlemi yarı kalıcı bir işlemdir.
Mikropigmentasyon çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşebilir. Bu sebepler
1) Estetik hedefler: Yüz (kaş, dudak, göz kapağı) uygulamaları
2) Yapılandırma hedefleri: Paramedikal (aerola ve vertigo şikayetleri, mastektomi operasyonu sonrası gibi) uygulamalar
3) Saç simülasyonu: Saç derisi ve sakal üzerine traşlanmış kıl efekti vermek için veya saç ekimi yapılmış ya da kafa derilerindeki yara izlerini kapatmak amacıyla yoğunluk efekti vermesi şeklinde sıralanabilir.
Saç simülasyonu işlemi nasıl uygulanır sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz: İlk olarak uygulama yapılacak alanın temiz ve kuru olması gerekir. Temiz uygulama alanına cihaz kullanarak efekt uygulanmaya başlanır. Bu efekt kullanılmadan önce kafa derisine doğal ve uyuşturucu özellikli kremler sürülür. Mikropigmentasyon özellik sayesinde saç ve kıl yapıları taklit edilerek doğal bir görünümle efekt uygulanmaya devam edilir. Tüm uygulama alanı tamamlandığında ise birkaç dakika beklenir. Çünkü işlemin hemen ardından kafa derisinde kızarıklıklar gözlemlenebilir. Bu kızarıklıklar tamamen geçtiğinde ise daha doğal ve sık bir görünüme kavuşmuş olunur. Ortalama olarak 5 saatin sonunda bu görünüm sağlanmış olur.
Uygulamadan sonraki bir hafta içerisinde ise gerekli bakımları sağladıktan sonra pigmentasyonun kafa derisiyle bütünleşmiş olması gözle görülür hale gelir. Bundan sonraki 20 günün sonunda ise kontrol amaçlı seansa gitmek ve uygun görülürse rötuş yaptırmak saç simülasyonundaki en verimli sonucu kazandırır. Seans süresi ve miktarı uygulama alanının açıklığına göre değişmektedir. Bu seans süreleri 30 dakikadan 5 saate kadar çıkabilirken, seans miktarı 1 seanstan 4 seansa kadar artabilir.
Saç simülasyonu işleminde bilgisayar destekli makine kullanımı da oldukça önemlidir. Çünkü saç simülasyonu işleminde istenen etki doğal görünümdür. Saç simülasyonu işlemi yaptırmak isteyen kişilerin saç teli kalınlığı, cilt yapısı ve saç rengi birbirinden farklıdır. Saç simülasyonu işlemi bilgisayar destekli makine ile bu değişiklikleri tespit ederek doğal görünüm kazandırır.
Saç simülasyonu işleminde tasarım vermeyi ise şu şekilde açıklayabiliriz. Saç simülasyonu yaptırmak isteyen kişinin bölgeyi belirlemesinden sonra saç simülasyonu işlemi gerçekleştirilmesiyle olur. Saç simülasyonu işleminin genellikle kısa saçlıların yapması daha doğru olsa da uzun saçlılar da yaptırabilir. Buradaki tek sorun kafa derisi ve saçtaki renk farklılıkları olabilir bu yüzden kısa saçlılarda saç simülasyonu belirgin renk farkı olmayacağı için daha doğal duracaktır.